Tel Aviv este una dintre cele mai în vogă destinații în ultimii ani, mai ales de când există opțiuni low cost pentru a ajunge aici. Aproape patru milioane de turiști ajung aici anual și guvernul face eforturi susținute pentru a crește brandul turistic al orașului. În afară de poziționarea tradițională care îi are în centru pe credincioșii care își doresc să ajungă la Ierusalim, punctele de vânzare cele mai puternice sunt mâncarea și viața de noapte. Așa că fară nicio altă presiune de a marca vreun alt obiectiv turistic, am dedicat mâncării toate orele de pregătire a călătoriei. Și nu au fost deloc puține, având în vedere anvergura fenomenului gastronomic.
Criterii de selecție
Eyal Shani este unul dintre chefii care au contribuit la poziționarea mai puternică a Tel Aviv-ului în turismul gastronomic, așa că lista noastră de locuri în care ne-am propus să ajungem trebuia să includă și câteva dintre experiențele culinare pe care le propune Eyal. De la faimoasa rețetă de conopida care a făcut înconjurul lumii, până la fast food-ul care se bazează pe o idee foarte simpla – orice în pita, dar nu orice pita.
Alta experiență de pe musai list-ul nostru a fost brunch-ul, care de cele mai multe ori are în centru shakshuka, o rețetă tradițională de ouă cu roșii și ardei. Creativitatea chef-ilor se vede în funcție de cum reușesc să reinterpreteze acest preparat.
Vedeta bucătăriei istraeliene este humusul, așa că am intrat și noi în maratonul identificării celui mai bun humus din oraș și am alergat între tonetele frecventate de localnici și de turiști deopotrivă.
Ghidul franțuzesc Gault Millau a pus reflectorul pe câteva restaurante-reper care, daca ești gurmand, nu te pot lasă indiferent. Ultima ediție a ghidului cuprinde 142 de locuri, însă noi am făcut o selecție de trei restaurante despre care vorbim mai jos și explicăm și de ce ele.
Iar nu în ultimul rând, pe lista noastră de experimente au intrat câteva baruri cu cocktail-uri demențiale și viață nocturnă.
Plus, am avut și câteva late-entries venite ca propuneri de la alti prieteni gurmanzi, așa că nu am reușit să ajungem în toate locurile în care ne-am propus. Le vom include însă și pe cele netestate de noi, în cazul în care stați mai mult, reveniți, ori aveți alte gusturi.
*top choices
Breakfast/Brunch
Ha’achim*
Restaurantul este deschis zilnic, dar în fiecare vineri și sâmbăta și musai cu rezervare, poți să te bucuri de cea mai faină experiență de late breakfast/brunch din Tel Aviv. O multitudine de preparate care îi fac cinste bucătăriei israeliene contemporane le găsești pe bufetul celor de la Ha’achim, recunoscuți și pentru că au adoptat conceptul de farm to table. La doi pași de acest restaurant mai au și un altul, unde găsești preparate care folosesc exclusiv ingrediente locale. De exemplu nu pun piper în mâncare pentru că în Israel nu se cultivă piper. Revenind la brunch, mâncarea o prezentăm vizual mai jos, iar toate băuturile se comanda direct la bar și sunt incluse în prețul meniului (85ISL) – apă, ceai, limonadă, suc, cafea.
Cafe 65
Mult mai menționat decât Ha’achim, dar nu la fel de faină ca experiență, la Cafe 65 are loc de fapt brunch-ul organizat pentru clienții hotelului cu același nume. Preparatele sunt mult mai atent gătite și așezate, felul principal se comanda din meniu – adică oua în mai multe feluri (shakshuka tradițională sau verde, omleta, ou în croissant), multe feluri de pâine, cava și o atmosferă de mic dejun la hotel fițos, doar că în varianta open. Doar daca iți place micul dejun tip bufet îți recomandăm să vii aici, altfel mai bine alegi o cafenea. E totuși foarte curtat locul, mai ales sâmbăta, când ei îți recomandă să iți faci rezervare cu trei săptămână înainte. Probabil e și marketing mult la mijloc.
Din păcate am ratat brunch-ul la Mashya, unde îți trebuie rezervare din timp și grija mare, se întâmplă doar vinerea. Ne-am uitat și la meniul de seară, pentru că am venit să întrebam de brunch, și suna și arată foarte bine.
Cel mai bun humus decizi tu daca îl are Abu Hassan sau Shlomo & Doron. Dacă nu vrei să stai la coadă, e bine să ajungi cât mai de dimineața și nu sâmbăta, când sunt închise din cauza Sabatului. Pe Google Maps apărea deschis, așa că am bătut drumul degeaba.
Lunch
Santa Katarina*
Cină
North Abraxas
Chef Eyal propune un concept bun de studiat la cursurile de antrenat creativitatea – restaurant fară farfurii, adică mănânci direct pe masă. Sau pe ziar, cum am spune noi românii. Experiența culinară începe cu o roșie și un pumn de sare grunjoasă așezate pe hârtia de pe masă, ca să îți dai seama că așa urmează să mănânci. Vibe-ul specific acestui loc se trăiește la bar, unde te și sfătuim să îți rezervi loc. Ai vedere directă în bucătărie, muzica e mai tare și petrecerea e în toi. Mâncarea e foarte bună, simplă ca abordare – fară prea multe condimente, gusturi, texturi. Faimoasa conopidă coaptă întreagă, roasted beef carpaccio cu semințe de roșii, rasol de miel gătit lent, cartofi dulci copți cu cremă de brânză și pește grouper adus la masă în flacări. Nu recomandăm aperitivul cu praz și în niciun caz deserturile care și ele sunt propuse în varianta sharing is caring pentru 2, 4 sau 6 persoane. Sunt banale și metoda de servire e un pretext să nu le ofere niciun fel de atenție la aspect.
După ce am venit North Abraxas am scos de pe listă Miznon, fast food-ul cu orice în pita al aceluiași chef. Dar dacă am avea timp suficient, sigur am merge.
HaBasta
Inițial ne-au tot apărut ca recomandare de brunch și așa am și venit aici, sâmbăta la prânz, dar credem că e o opțiune bună și pentru cina târzie. Mâncare cu multe influențe spaniole, gătita atent, ingrediente proaspete și gustoase, porții gourmet și prețuri mari. Pentru că făcusem repeții la Ha’achim, am share-uit o porție de crab și una de creveți. Îți aduc din partea casei câteva aperitive minuscule dar foarte foarte bune. Ne-a rămas în minte crema de usturoi, ardeii copți cu brânză feta și pâinea proaspăt scoasă din cuptor.
Recomandări călduroase am primit și pentru cine târzii la Port Said, dar nu am mai avut vreme să ajungem.
Fine dining
Dalida*
Singurul loc în care am ajuns din cele trei pe care le-am inclus în această categorie. Nu ar merita tocmai să fie inclus la fine dining, dar clar se diferențiază de cele de mai sus prin gustul și complexitatea preparatelor. Ne-au plăcut și recomandam: fet reme brulee, vinetele cu alune caramelizate și ceapa marinată în vin de Porto, kobe-nia raw beef fillet, sfecla roșie cu sos de tahini, fillet mignon și kabab-ul de miel cu fistic și brânză halloumi. Musai să lași loc și pentru desert. Noi am share-uit toți patru un bluecheesecake cu căpșuni, absolut genial.
La HaSalon și la OCD nu am ajuns. Primul oferă o experiență genială pentru food lovers și vlog-ul acesta e concludent, iar OCD a fost numit de Gault Millau în 2018 Cel mai bun restaurant.
Dulciuri
Dallal*
Gault Millau a identificat aici cele mai multe deserturi. Între timp cofetarul lor s-a mutat la Londra, dar a lăsat moștenire una dintre cele mai bune prăjituri pe care le-am mâncat noi vreodată. Blat cu fistic tip macarons, cremă corpolenta de fistic, kataif, cremă de mascarpone și sorbet de căpșuni. Foarte simplu ca aspect și combinații de gusturi, dar calitatea ingredientelor și execuția exemplare. Big like! Nu am prins deschis și Dallal Bakery, aflat chiar lângă restaurant, ca să testam și câteva produse de patiserie.
Arte Gelateria
Aproape de Carmel Market, cu înghețată foarte bună și combinații inedite de gusturi, mai ales pentru înghețată. Recomandăm brânza de capra cu pere, marco polo, ciocolata neagră cu portocale și fistic prăjit. Iar dacă vrei ceva clasic, mergi pe fistic simplu. Au și foarte multe opțiuni vegane.
Dacă îți place cafeaua de specialitate și îți e greu să supravietuiești fără ea în vacanță, poți să îți marchezi pe google maps Cafelix, Coffee Shop 51 și Nahat Cafe, iar când îți e poftă de cafea, verifici dacă ești aproape de vreuna dintre aceste opțiuni.
Baruri
E bine să iți dozezi energia și finanțele pentru a puncta și aceste locuri. Noi nu am reușit și regretăm un pic.
Bellboy Bar – umblă vorba că aici găsești unele dintre cele mai bune cocktail-uri. Avem și recomandarea unei bune prietene pe care ai cunoscut-o și tu prin prisma interviului pe care i l-am luat pentru blogul nostru de călătării Stories to share.
Aclock – aici ies localnicii să bea și să petreacă.
Alphabet – locul pe care ni l-a recomandat managerul de la Santa Katarina știind că urma să scriem acest material.
În Ierusalim
Machneyuda – eat and party, cam asta e conceptul acestui loc. Din bucătărie, până la clienții care nu mai prind mese, adică noi, toată lumea dansează. Nu te lasă păcălit de atmosfera relaxată. Prețurile sunt chiar serioase. Merită însă să plătești pentru experiență. Verifică bine programul și fă-ți musai rezervare.
Dwina – după modelul Miznon, adică orice în pita, acest mic bar devine neîncăpător la ora prânzului. Servirea este pe chill, dar merită așteptarea. Mai ales când te acompaniezi de o bere bună și prieteni faini. Locul asta nu era pe lista noastră, dar l-am „recrutat” după ce nu am ajuns la timp pentru prima opțiune.
Halvah Kingdom – în Mahane Yehuda Market găsești acest loc cu o multitudine de tipuri de halva care se pot dovedi suvenirul perfect.
În Acra există un restaurant numit Uri Buri care este vânat de toți food lover-ii deoarece este considerat cel mai bun restaurant de pește si fructe de mare din Israel. Ajungem cu siguranță data viitoare.
Am testat și nu recomandăm
Puua – meniu cu opțiuni limitate și oarecum nefirești ca varietate, gust modest, prețuri moderate spre mari. Un fel de Divan de la noi, dar mâncarea mai puțin bună. Locul însă arată chiar bine, mai ales daca vă plac amenajările cu fusion bunica style & classic.
Salva Vida – tot apărea în topurile cu cele mai bune mic dejun-uri, dar probabil au ajuns acolo doar datorita poziționării – sunt chiar pe faleză. Mâncarea însă e scumpă și banală. De fapt este restaurantul unui hotel.
Cafe Bialik – apărea ca având cafea de specialitate, dar de fapt aveau cafea banală.