După ce mănânci în Thailanda, parcă nicio altă bucătărie nu te mai poate cuceri pe deplin. Fie că alegi să mănânci la o tarabă pe stradă sau la un restaurant exclusivist, explozia de arome, texturi și culori te cucerește din prima clipă.
Bucătăria thai e căutată la nivel mondial pentru combinația inedita de dulce, acru, sărat, picant și aromat, atenția pentru detalii și prospețimea ingredientelor. Gusturile întâlnite în aproape toate preparatele sunt cele de cocos, lemongrass, frunze de lime, ghimbir și nelipsitul sos de pește.
Nu pleca din Thailanda până nu guști:
Tom Kha Kai / Supă de pui cu galagan
Cu siguranță de supa asta o să ne fie foarte dor și va fi mereu un imbold bun pentru a ne întoarce în Thailanda. Pur și simplu ne-a cucerit cu multitudinea de arome pe care o simțeai cu fiecare lingură și care era atât de bine echilibrată de dulcele laptelui de cocos și de aciditatea sucului de lime. Galangal e gustul vedetă al acestei supe (un frate mai special al ghimbirului, foarte folosit în bucătăria thailandeză).
Tom Yum Goong / Supa picantă de creveți
Supa emblematică a bucătăriei thai te revigorează de la prima lingură datorită mixului de arome – lemongrass, galangal, frunze de kaffir, suc de lime, mult coriandru. Culoarea portocalie este dată de sucurile pline de grăsime și gust din capetele creveților și diferența de intensitate apare atunci când se adaugă și lapte de cocos.
Daca nu obișnuiești să mănânci picant, atunci e bine să spui de la început și să „negociezi” o porție cu mai puțin chilli.
Pad thai
Preparatul național al Thailandei, pad thai-ul este probabil și cel mai consumat de către turiști. Îl găsești la fiecare colț de stradă și prima dată îți vor atrage atenția tarabele pe care stau așezați munți de noodles gata să fie prăjiți și îmbrăcați în ou cremos, un amestec de sos de pește, chilli și zahăr de palmier, peste care se pune creveți, pui sau porc, în funcție de preferințe și se mănâncă imediat cu lime, coriandru proaspăt, muguri de fasole și alune crocante.
Street food-ul este felul în care vrei să experimentezi bucătăria thailandeză și mai ales pad thai-ul.
Gaeng Daeng / Curry roșu
Carne fragedă de pui sau porc, pastă de curry amestecată cu cremă mătăsoasă de lapte de cocos, aromatizat cu frunze de kaffir, plus un orez pufos alături este visul meu thailandez pe care nu l-as refuza în niciun sezon. Dacă mai sunt și la el acasă, atunci e ideal.
Som Tum / Salată de papaya verde cu creveți uscați
Specifică bucătăriei din nordul Thailandei, som tum este crocantă, aromată, fresh, adică ideală într-o zi toridă în care ai colindat ore în șir pe străzile Bangkok-ului. Aciditatea pastei de tamarind, dulceața zahărului de cocos, gustul sărat al sosului de pește și arahidele crocante însoțesc excelent mixul de fructe și legume. Poți să pui și un bol de orez alături.
Poh Pia Tod / Spring Rolls
Dacă în Vietnam le găsești și în varianta cu foaie de orez crudă, aici pachețetele sunt mereu deep fried, iar mixul diferă dintr-un loc în altul. Pot fi vegetariene, cu carne sau cu fructe de mare. Vin cu un sos de chilli în care să le cufunzi.
Orez lipicios cu cocos și mango
Pasionații de mango și cocos să se așeze pe primele rânduri. O să îl poți replica și acasă, dar parcă niciodată nu va fi ca cel de la tarabele din Bangkok. Deasupra sunt boabe de orez prăjite.
Înghețată de cocos
Servită direct în nucă de cocos proaspătă și cu boabe crocante de orez prăjit deasupra. De neratat.
Banane prăjite sau la grătar
Aproape oriunde poți să găsești câte un grătar pe care se frig banane, iar dacă vrei varianta mai puțin dietetică, atunci poți să te încumeți la bananele scăldate în vase de ulei încins.
Nu rata nici berea locala – Chang și Singha.